7 tips til jobbintervjuet
Jun 17, 2022Påstand: Det er ikke den best kvalifiserte kandidaten som får jobbtilbudet. Det er hun som er best forberedt til intervjuet.
I min erfaring er det godt belegg for påstanden.
Du kan være topp kvalifisert, men klarer du ikke å formidle kompetansen din på en overbevisende måte faller ikke valget på deg, dessverre. Men, når du har tatt deg jobben med å sette deg godt inn i stillingen og bedriften, gjort en grundig jobbanalyse og gjennomført en god kompetansematch, slik at du virkelig forstår arbeidsgivers behov – da leder du før du går inn døra.
Jeg har selv vært hun som har danka ut kandidater som var bedre kvalifisert enn meg på papiret – bare fordi jeg var bedre enn dem i intervjusituasjonen.
Bedre forberedt.
Den kandidaten som ender opp med jobbtilbudet er den kandidaten som har gjort de beste forberedelsene. Ferdig snakka.
Det er mange råd der ute som forteller deg hvordan du best forbereder deg til et jobbintervju. Det aller beste rådet jeg kan gi, er nettopp at du bruker tid på forberedelser. Å improvisere i jobbintervjuet er en dårlig idé.
Men det fine er at gode forberedelser gir rom for improvisasjon.
Jeg liker å holde det enkelt. Under får du sju tips til hvordan du kan forberede deg, praktisk – og mentalt.
Praktiske forberedelser
Du er invitert til intervju fordi du har overbevist med CV-en og søknaden din. Du har allerede gode forutsetninger, du starter på pluss. Ikke glem det.
Det er helt vanlig å være nervøs før jobbintervjuet. Gode forberedelser demper også nervøsitet.
1. Forstå stillingen og bedriften
Stillingen har du antagelig en god nok forståelse av allerede ettersom du har skrevet en søknad som førte til intervju. Men gjennomgå utlysningen igjen: Sett deg enda bedre inn i hva oppgavene og ansvarsområdet i stillingen går ut på.
Les deg opp på bedriften ved å sjekke ut nettsiden: Hva tilbyr de av produkter og/eller tjenester og hvem er deres kunder og/eller samarbeidspartnere? Hva er de opptatt av å formidle? Hvilke folk jobber der og hva er bedriftens visjon og verdier?
Virker det som en god arbeidsplass? Hva appellerer til deg med bedriften? Hvorfor vil du jobbe der? Svarene dine på dette avdekker motivasjonen din. Den er arbeidsgiver opptatt av.
I tillegg kan du google bedriften for å se hvordan de har blitt omtalt i media. Du bør være oppdatert på nyhetssaker om bedriften.
Har de en bedriftsprofil i sosiale medier? Sjekk om du finner dem på LinkedIn, Facebook, Twitter og Instagram. Ved å se hvordan bedriften profilerer seg på nett og i sosiale medier, kan du lære mye om deres merkevare; hvordan de ønsker å fremstå for sine kunder og samarbeidspartnere, og for å tiltrekke seg nye medarbeidere.
2. Forbered deg på de typiske intervjuspørsmålene
Først: Du trenger ikke pugge svaret på en haug intervjuspørsmål.
De fleste intervjuspørsmålene stilles for å avdekke de fire komponentene som ligger i kompetansebegrepet:
Kunnskap – Erfaring – Ferdigheter – Verdier/holdninger
Din jobb er derfor å gjøre en grundig analyse av stillingen slik at du forstår hvilken kompetanse du skal vektlegge som viktigst og mest relevant for akkurat denne stillingen.
Din motivasjon for stillingen og bedriften er også viktig, så et spørsmål du bør tenke godt igjennom på forhånd er:
Hvorfor har du søkt på denne jobben akkurat hos oss?
Her må du tydelig kunne redegjøre for motivasjonen for arbeidsoppgavene, stillingen, bedriften og bransjen. Vær ærlig og reflekter rundt følgende:
- Hvorfor vil jeg ha akkurat denne stillingen?
- Hvorfor vil jeg jobbe i akkurat denne bedriften (og bransjen)?
Har du satt deg godt inn i stillingen og bedriften vil du finne gode svar på dette. Trekk fram genuin motivasjon.
Kan du fortelle litt om deg selv?
Hvis du bare skal forberede deg på ett spørsmål er det dette.
Etter min mening er dette det aller viktigste intervjuspørsmålet. En eller annen variant av spørsmålet dukker alltid opp tidlig i prosessen, ofte som det aller første. Og svarer du godt på dette, skaffer du deg plusspoeng fra start.
Det gjør du ved å lage en god egenpresentasjon som treffer rett inn i behovet for stillingen. Fordi spørsmålet er så åpent er det mange som snakker seg ut på viddene her og kommer skjevt ut fra start.
Det skal ikke du. Sørg for å naile et godt svar på «fortell litt om deg selv» ved å laste ned min femstegs modell for hvordan du bygger opp et godt svar på dette spørsmålet:
Gratis 5-stegsguide til å strukturere en god egenpresentasjon (winnemutvikling.no)
Slik kan du, med gode forberedelser, sørge for å legge lista høyt og skaffe deg et forsprang til de andre kandidatene allerede fra start.
Pssst: En annen elegant måte å fortelle om hva du er god på UTEN å gå i oppramsingsfella er å svare med STJERNEHISTORIER på intervjuspørsmålene.
Du lærer hvordan her: Intervjutips: Fortell stjernehistorier i jobbintervjuet. (winnemutvikling.no)
3. Forbered noen gode spørsmål
Mot slutten av intervjuet er det vanlig at du får stille noen spørsmål. Still de spørsmålene som avdekker det du trenger å vite for å forstå mer om stillingen og bedriften. Kommer det et jobbtilbud skal du vite hva du takker ja eller nei til.
Gode spørsmål kan være:
- Hvilke satsingsområder, prosjekter eller oppgaver står dere foran nå, det kommende året?
- Hvilke oppgaver blir de viktigste å ta tak i først for den dere ansetter?
- Hvilke ferdigheter trenger en medarbeider for å lykkes hos dere?
- Hva kjennetegner kulturen i bedriften deres?
- Hvordan vil en typisk arbeidsdag eller arbeidsuke se ut i denne rollen?
- Hvordan jobber dere med kompetanseutvikling?
- Hvilke prosjekter/kunder/områder jobber dere mest med?
- Hvordan er teamet (denne rollen inngår i) satt sammen?
- Hva tror dere blir den største utfordringen til den nyansatte i denne stillingen?
- Spørsmål knyttet til intervjuprosessen:
- Når skal dere ta en beslutning?
- Gjennomføring av tester (evner, ferdigheter og personlighet)?
- Hvordan ser prosessen ut videre?
Det aller viktigste er likevel å stille de spørsmålene som avdekker det som er viktig for deg, slik at du vet nok om stillingen og bedriften. Kommer det et jobbtilbud vil du vite hva du takker ja eller nei til.
Forbered 3–5 spørsmål.
4. Skap et godt førsteinntrykk – ei rollen!
Tenk hva det betyr å få til en god start på jobbintervjuet! Vi danner oss raskt et førsteinntrykk av et annet menneske, som regel i løpet av et par minutter.
Hvis du kommer skeivt ut fra start, vil det kreve mye å rette opp inntrykket. I motsatt fall, når du klarer å etablere et godt førsteinntrykk skal det mer til å ødelegge dette utover i intervjuet.
Dette henger sammen med at hjernen vår liker å ha rett og den søker etter informasjon som kan bekrefte det den allerede «vet» ved å ta utgangspunkt i det første inntrykket den ble foret med, eller bestemte seg for at var «sant». Vi skal se litt på hvordan du kan påvirke det førsteinntrykket du ønsker å etterlate deg.
Du – en merkevare?
Når jeg jobber med 1:1-veiledning starter vi som regel med en kartlegging av kompetanser, som er utgangspunktet for å bygge og styrke det jeg kaller en unik «jobbidentitet» – et slags «jobb-selv». Med jobbidentiteten gir du et løfte til arbeidsgiver, et løfte om hva du kan levere av verdi.
Hva om du ser på ditt «jobb-selv» som en unik merkevare du skal markedsføre?
«Vi kan ikke snakke om mennesker som om de er produkter som skal selges på et marked», tenker du kanskje, «det er menneskehandel». Men heng med litt til. Jeg tror nemlig at en jobbsøker har mye å lære av god markedsføring og da hjelper det nettopp å tenke på jobbidentiteten din som et produkt; en merkevare.
Innholdet i merkevaren din består av ingredienser du står inne for og allerede har beskrevet i CV og søknad: Din kunnskap og erfaring, dine ferdigheter, holdninger og hva som motiverer deg.
Din jobbidentitet er din helt unike merkevare. Når du forstår jobbrollen godt og vet hvilke kompetanser du selv har som matcher kompetansebehovet i rollen – da eier du den rollen.
Innpakningen
Hva så med emballasjen? Gjenspeiler innpakningen det du lover med produktet ditt? Det er fint å kjenne til kleskoden i bransjen du søker deg til: Hvor formell eller uformell er den? Og så skal du selvsagt kjøre din egen stil, men du vil ikke bomme og risikere at emballasjen assosieres med et annet (og kanskje dårligere) produkt.
Hvordan kan du «pakke inn» produktet ditt slik at det fremstår med den verdigheten det fortjener, og samtidig skaper en forventning om hva som befinner seg inni?
Mentale forberedelser
Hvis du er som de fleste av oss kjenner du også på nervøsitet før et jobbintervju. Vit at det er helt normalt og at en arbeidsgiver eller rekrutterer er vant til nervøse kandidater.
Gode praktiske forberedelser har vi vært innom. Det demper nervene. Nå skal vi se litt på hvordan du kan forberede deg mentalt.
5. Pust
Pusten er din aller beste venn. Så banalt og enkelt – og så lett å glemme.
Dype innpust gjennom nesa som trekkes dypt ned i magen og slippes rolig ut igjen gjennom munnen gjentatte ganger roer det sympatiske nervesystemet (fight – flight – freeze) og aktiverer det parasympatiske nervesystemet (rest and digest).
Det er uunngåelig å ikke bli rolig når vi bevisst puster rolig. Forsøk følgende:
- Trekk pusten rolig inn gjennom nesa mens du teller til fire – forsøk å få pusten ned i magen.
- Hold pusten mens du teller til fire
- Slipp pusten rolig ut gjennom munnen mens du slapper av i magen og teller til 6 (eller mer). Stram leppene litt og slipp luften ut i et rolig «blås», som om du puster ut gjennom et sugerør.
- Hvil i det mellomrommet som oppstår imellom utpust og et nytt innpust.
- Gjenta 3 – 4 ganger mens du venter på å komme inn i intervjuet.
Denne pusteøvelsen gjør underverker og er utrolig fin å gjøre flere ganger daglig.
6. Forbered deg med indre dialog og visualisering
Sørg for å ha en konstruktiv indre dialog i forberedelsene til et jobbintervju.
Vær bevisst på hva du sier til deg selv. Det er vanskelig å slette negativ indre dialog, løsningen er å erstatte den med en positiv og konstruktiv dialog, som setter deg i den tilstanden du er ute etter.
Lag deg noen trygge gode setninger eller enkle triggerord som du gjentar for deg selv.
Kanskje vekker disse setningene også noen bilder av deg selv i situasjonen? Supert! Språk vekker assosierte bilder og omvendt. Slik kan du bruke indre dialog og visualisering i sammenheng.
I visualisering gjelder det samme: De automatiske bildene eller filmen som ikke gagner deg, bytter du ut med bilder og/eller film som er med på å booste selvtillit og en god tilstand. Se for deg at du er trygg, rolig, selvsikker, glad, fokusert, oppmerksom, til stede – ja, hva enn du trenger i intervjusituasjonen.
Spill av en intern film hvor du gjennomfører intervjuet (spesielt egenpresentasjonen) slik du vil – se deg selv mestre.
Uansett om du er sterkest på visualisering eller på indre dialog, vil effekten av den mentale treningen forsterkes dersom du benytter teknikkene i kombinasjon. Tren til du kjenner at du oppnår den tilstanden du er ute etter.
I boka mi kan du lære mer om nytten av indre dialog og visualisering:
"Mellom to jobber - 7 steg til en meningfull jobb" av Hege Winnem (winnemutvikling.no)
7. Bare vær deg selv!
Et velment råd fra nær sagt alle som ønsker deg lykke til i jobbintervjuet. Men hva betyr det egentlig? Og er det et godt eller dårlig råd?
Studier viser at det velmente rådet også er godt:
Vi blir troverdige når vi er kongruente. Det vil si når det er samsvar mellom det vi sier at vi er og den vi viser at vi er; når utsiden gjenspeiler innsiden. Uten å redigere deg selv underveis uttrykker du deg på en måte som samsvarer med hvordan du har det på innsiden.
Er du nervøs? Si det, det merkes uansett, og det er bedre at arbeidsgiver henger inntrykket sitt på «nervøs-knaggen» enn for eksempel på «arrogant-knaggen». Det er menneskelig og helt naturlig å være nervøs under et intervju.
Når du er deg selv er du troverdig. Da gjør du arbeidsgiver trygg. Og det er din viktigste oppgave i jobbintervjuet.
Tillit og troverdighet
Ifølge sosialpsykolog Amy Cuddy, forfatter av Presence – Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges (2015) og forsker ved Harvard, påvirker troverdighet førsteinntrykket vi danner oss av nye mennesker, basert på at vi gjør to parallelle vurderinger:
- Kan jeg ha tillit til denne personen / kan jeg stole på deg?
- Er denne personen kompetent og dyktig?
Disse vurderingene gjør vi ifølge Cuddy raskt, og helt automatisk. Det som er interessant er at avsender av førsteinntrykket er mest opptatt av nr. 2: Hun ønsker å bli oppfattet som kompetent og dyktig. Mottaker av førsteinntrykket er derimot mest opptatt av nr. 1: Kan jeg ha tillit til deg?
Så hvordan kan vi vekke tillit og fremstå med troverdighet i jobbintervjuet? Jo, blant annet ved å trene på tilstedeværelse og bekrefte det som er autentisk ved oss selv, ifølge Cuddy.
Altså: Vær deg selv. Når du står trygt i deg selv, da gjør du også arbeidsgiver trygg.
Og til slutt: Få deg en god natts søvn før intervjudagen og koble av i timene før intervjuet. Stol på at du er godt nok forberedt. Stol på at du er god nok.
Lykke til i jobbintervjuet!
God klem fra Hege🌸