Velg riktig jobbsøkerstrategi!

jobbsøk karriereveiledning Nov 05, 2021
Fotografi av en med fiskestang og snelle

Se for deg to fiskevann som ligger i nærheten av hverandre. 

 

Fiskevann 1
Det første ligger lett tilgjengelig i terrenget rett ved en stor og fin parkeringsplass, slik at alle har enkel tilgang til det. Det er også mye bra fisk der!

Det tiltrekker seg veldig mange som søker fiskelykken, og derfor er det tett med fiskere rundt hele vannet og trangt om plassen.

Det er en del regler som alle som fisker i dette vannet må forholde seg til, som for eksempel at det kun er tillatt til å fiske med mark der. Fiskerne sitter som regel i ro med blikket festet på hver sin dupp og venter på napp. 

Muligheten for å få stor og fin fisk i det første fiskevannet er absolutt til stede. Samtidig kan det virke som at det alltid er en av de andre fiskerne som har bedre mark, bedre fiskelykke, eller kjenner til en hemmelig fiskeplass som du ikke har oppdaget. Det er vanskelig å få fisk der!

Det er til og med ganske sjeldent det napper. Det er ikke alle forunt å få fisk, og fordi det er så stor konkurranse, nøyer du deg med den første og beste fisken du får.

En liten abbor! Se, så heldig du var! 

Det er lett å miste motet. 

 

Fiskevann 2
Det andre fiskevannet ligger litt bortenfor det første, litt lenger unna parkeringsplassen.

Terrenget rundt er noe mer ulendt og uoversiktlig, men det er like mange fisk, noen sier at det attpåtil er flere. Ikke alle kjenner til dette fiskevannet. 

Derfor kan du av og til være alene om å fiske der og bestemme selv hvor du vil stå. Her er det lov å fiske med både sluk, flue og oter i tillegg til mark. Du kan sette garn også, men da vet du aldri hva du får, så det holder du deg unna. De som har hørt om det andre fiskevannet sier at det har et dårlig rykte og unngår å fiske der. 

«Det er håpløst», sier folk. 

«Jeg hører at det er så uframkommelig, voldsomt mye kratt rundt det vannet, det er best å holde seg unna». 

«Og så må du visst ha en spesiell teknikk for å få napp der, som de sier skal øke sjansen for å få skikkelig god fisk. Men det er ikke noe for meg, det blir for komplisert». 

Men du er så lei av å ikke få fisk i det første fiskevannet, så du vandrer videre til det andre.

Etter noen få kast får du napp: En fin liten ørret! Du får blod på tann og kaster uti igjen. Mestringsfølelsen stiger etter hvert som du får dreisen på det, og til slutt har du halt opp fem fine ørreter. Flue funka visst i dag! Du bestemmer deg for å ta vare på den største av dem, du trenger bare en.

På vei tilbake forbi det første vannet gir du fiskene du ikke trenger til en som sitter og nistirrer på duppen sin. 

«Kanskje en av disse kan være noe for deg?» sier du, og drar fornøyd hjem.


Åpent og skjult arbeidsmarked

Som du forstår, fungerer det åpne og skjulte arbeidsmarkedet litt som Fiskevann 1 og 2. Regelen i det første fiskevannet er venting. En passiv strategi. Akkurat som du ved bruk av finn.no må vente på at en arbeidsgiver poster en passende stilling du kan søke på. 

I det andre fiskevannet, så vel som i det skjulte arbeidsmarkedet, er det ikke så mange regler for hvordan du skal gå fram for å få napp. Det eneste du trenger er å være smart nok til å fortsette å bruke det agnet som fungerer best.

Fungerer det best for deg å fiske med mark i Fiskevann 1, ja, da fortsetter du med det. Har du sittet i månedsvis ved vannet og stirret på duppen din uten å få napp? Da har du i alle fall fått vite om Fiskevann 2, jeg anbefaler deg å søke fiskelykken der i stedet. 

 

Hva er riktig strategi for deg?
Test ut ulike fremgangsmåter og gjør mer av det som fungerer. Merker du at du lett får møter med rekrutterere? Oppsøk flere! Er det booking av bedriftsmøter som gir deg mest napp? Ja, da fortsetter du med det. Og hvis nettverket ditt leder deg til flere interessante kontakter og muligheter, vil jeg påstå at det er en dårlig idé å slutte og nettverke. 

Men det som fungerer best er ikke nødvendigvis det samme som det som er mest komfortabelt. Noen tenker at de er til bry ved å ta direkte kontakt, andre syns det er flaut eller er redd for å bli avvist. Det er vi alle, bli vant til det.

Frykt for avvisning er en grunnleggende frykt vi alle har i oss, vi trenger å høre til, bli akseptert og føle oss trygge. Men frykt for avvisning er det som stopper oss fra å gjøre mye av det vi egentlig vil, og som vi ofte vet er best for oss.

Hva om du klarer å se på frykten og tenke nettopp det; det er bare en følelse

Hva er viktigst for deg? Å skjerme deg fra flauhet og ubehag eller å skaffe deg en meningsfull jobb? Når du skjermer deg fra frykt og ubehag, skjermer du deg også fra muligheten til å mestre, lære og vokse.

Jeg vil utfordre deg til å tåle det ubehaget. Du er ikke ubehaget, det er bare en følelse, som du garantert kommer til å tåle.

Skitt fiske!🎣

Boken min "Mellom to jobber - 7 steg til en meningsfull jobb" er en samling av mine beste råd etter nesten 20 år som karriereveileder.

Les mer om boken her